“Er zijn hier zoveel invloeden, stijlen en artiesten. Dat inspireert me enorm,” zegt Dean uit Malta. Hij kwam in 2017 naar Rotterdam om muziek te studeren. “In Malta zijn er weinig mogelijkheden om muziek te studeren. Het eiland is klein en er is niet zoveel variatie,” legt hij uit. In Rotterdam vond hij dat wel. Hij begon bij Codarts in Rotterdam en deed daarna een master in Amsterdam. Toch keerde hij terug naar de tweede stad van Nederland. “De woningcrisis in Amsterdam maakte het moeilijk om een plek te vinden. Gelukkig vond ik in Rotterdam een kamer. En nu voelt Rotterdam meer als thuis dan Amsterdam.”
Vrienden maken
Zijn eerste kennismaking met de stad was in de zomer. “Mensen zaten buiten op terrassen, dronken koffie en bier, lachten veel. Het voelde heel levendig.” Toen hij in september terugkwam, veranderde het weer snel. “Het werd donkerder en wat somberder. Maar gelukkig begon school meteen, dus ik had genoeg te doen.”
Het maken van vrienden ging in het begin vanzelf. “Op school had ik meteen een netwerk van mensen met dezelfde interesses. We ontmoetten elkaar in lessen, maar ook ’s avonds bij concerten en jamsessies.” Na zijn afstuderen werd dat moeilijker. “Toen moest ik echt meer moeite doen om sociale contacten te vinden.”
Fietsen en vroeg eten
Rotterdam verraste Dean met zijn diversiteit. “Ik wist niet dat er zoveel nationaliteiten waren. Maar omdat Malta zelf al een mix is van Italiaanse, Arabische en Engelse invloeden, voelde het niet vreemd. Toch is het bijzonder dat je hier zoveel verschillende culturen tegenkomt.”
Sommige Nederlandse gewoontes vond hij opvallend. “Iedereen fietst hier, elke dag. In Malta is dat bijna onmogelijk: smalle wegen, heuvels en geen fietspaden. Voor mij was fietsen in Rotterdam echt een nieuwe manier van leven.” Ook het eetritme was even wennen. “Nederlanders eten al om half zes of zes uur. In Malta eten we veel later. Soms pas om acht uur of zelfs later!”
Familie en gerechten uit Malta
Ondanks dat hij zich thuis voelt, blijft de band met Malta sterk. “Ik mis mijn familie en bezoek ze vaak. Ook kook ik nog typisch Maltese gerechten, zoals pudina, een broodpudding met fruit. En ik maak begilla, een dip van zwarte bonen met veel knoflook en peper.”
Voor nu wil Dean in Rotterdam blijven. “Misschien twee jaar of langer. Daarna wil ik misschien een nieuwe plek proberen, maar voorlopig voel ik me hier goed.”
Zijn advies voor nieuwkomers is duidelijk: “Iedereen spreekt Engels, maar leer toch Nederlands. Dat helpt je om je echt thuis te voelen.”